MOCIÓ DE LA CUP PER A L’ESTUDI DE LA GESTIÓ MUNICIPAL DELS SERVEIS PÚBLICS EXTERNALITZATS DE L'AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Des del grup municipal de la CUP veiem la necessitat de municipalitzar tots aquells serveis que presta l'Ajuntament a la vila. Aquest posicionament parteix d'una base ideològica a partir de la qual els serveis públics destinats a cobrir necessitats bàsiques de la ciutadania no han de ser un negoci. Entenem que amb les municipalitzacions, es pot aconseguir gestionar un servei de manera més econòmica, eficient, transparent, compartida i participada pels veïns i veïnes.

Creiem que ha de ser lAjuntament qui directament gestioni i controli serveis públics com la recollida de la brossa, el servei de deixalleria, el subministrament daigua, la neteja de la vila, les escoles bressol, la neteja de les dependències municipals així com tots aquells serveis que no es corresponen a actuacions puntuals, sinó a serveis bàsics de la vila que shan de prestar obligatòriament pel seu bon funcionament.

Entenem que la qualitat dels serveis que presta ladministració té a veure amb la responsabilitat, la transparència i el compromís en la seva gestió pública, així com en la garantia de la seva regularitat i continuïtat. Per això, creiem necessari mantenir els serveis bàsics en mans públiques com a garantia que els criteris sota els quals es gestionaran seran els digualtat, universalitat en laccés, vocació del servei a la ciutadania i no criteris merament mercantilistes o economicistes.

Creiem que és important estudiar la viabilitat de municipalitzar la gestió dalguns dels actuals serveis concessionats per tal de garantir-ne el bon funcionament dacord amb les característiques especials dinversions, especialitats laborals o altres pròpies del servei. Des del nostre punt de vista, només s'haurien de poder externalitzar alguns serveis a organitzacions amb finalitats socials.

En els darrers anys no només no s'ha fet res per municipalitzar tots aquests serveis, alguns dels quals al seu dia ja van ser municipals, sinó que encara se n'han externalitzat de nous.

La gestió directa per part de l'Ajuntament, ja sigui a través del propi Ajuntament o a través de la creació de cooperatives locals, és bàsica per assegurar un bon servei així com per garantir unes condicions laborals dignes pels treballadors i treballadores d'aquest servei. Des del nostre punt de vista, no entenem que haguem de posar una empresa privada a prestar aquests serveis ja que el seu principal objectiu és el de tenir beneficis econòmics i no pas el de garantir serveis de qualitat.

Per altra banda, des dun punt de vista econòmic cal constatar que la privatització de serveis públics sempre comporta per a lempresa adjudicatària una expectativa de benefici, i per tant de lobtenció dun marge econòmic a partir dels pagaments de la ciutadania. Això fa aconsellable que, en tot cas, sanalitzi des de lAjuntament la millor forma daconseguir que aquest marge de beneficis no sigui privatitzat. Es tracta dobtenir així un rendiment públic basant-se en els marges econòmics, obtinguts en eludir la privatització del servei. .

Creiem que no hi ha arguments de pes a favor d'aquestes externalitzacions que no justifiquen loportunitat de reduir possibles despeses derivades de la gestió, tramitació, fiscalitat i beneficis industrials. Entenem que aquests possibles estalvis shaurien de poder destinar a millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores en aquells casos en que fos necessari, així com a daltres accions, polítiques i serveis destinades a pal·liar els efectes de la crisi que afecten greument a la població de la nostra ciutat. 

Per tot això, el Grup Municipal de la CUP proposa al Ple de Palamós ladopció dels següents ACORDS:

PRIMER: Elaborar un calendari dels  terminis dels contractes existents i la planificació dels estudis a realitzar, al ser possible, durant el proper trimestre.

SEGON. No prorrogar cap dels contractes de serveis externalitzats, a no ser que hi hagi un acord específic del ple municipal al respecte, autoritzant-ne la pròrroga.

TERCER: Creació duna Comissió dEstudi formada per tècnics municipals i per representants nomenats pels Grups Municipals, que analitzarà la possibilitat de municipalitzar els contractes pròxims a la seva finalització. Com a mínim un any abans de la finalització de cadascun dels contractes, la Comissió portarà a terme un estudi per tal de detectar aquells contractes que podrien ser de gestió municipal per reduir-ne el seu cost i millorar la qualitat del servei. Aquest estudi haurà destar acabat  i a disposició dels grups municipals i la ciutadania com a mínim 8 mesos abans de la finalització del contracte i shaurà de debatre, com mínim, en comissió informativa, la qual concretarà una proposta per a ser discutida al ple municipal de lAjuntament de Palamós. En aquells casos que no sigui viable la municipalització, els serveis tècnics municipals incorporaran en els plecs que es tramitin totes les clàusules socials que la llei permeti. Especialment la Comissió tindrà en compte en les seves propostes el cost econòmic de recuperació de contractes de serveis externalitzats existents, i municipalitzar el servei en aquells casos que lestalvi superi el cost de finalització del contracte.

QUART:- Fer un estudi de serveis jurídics sobre la llei LRSAL per conèixer quin és el marge dactuació actual.