MOCIÓ DE SUPORT AL REBUIG A LA LÍNIA ELÈCTRICA D’ALTA TENSIÓ

Red Eléctrica de España (REE) va informar els Ajuntaments de Bordils, Celrà i Cervià de Ter sobre la futura execució del projecte “Línea aérea de transporte de energía eléctrica a 220 kV Juià - La Farga 3”, que preveu la construcció d’una nova línia elèctrica d’alta tensió entre la subestació elèctrica de Juià i la de la Farga, travessant els municipis de Celrà, Bordils i Cervià de Ter. Es tracta d’un projecte inacceptable per múltiples raons:

  • L’única raó que aporta la documentació per justificar la necessitat de la línia és que permetrà un augment de seguretat del subministrament de la xarxa de transport a 220 kV de la zona, millorant l’eficiència i el suport al subministrament de la demanda. És una justificació clarament insuficient, ja que no s’acompanya d’estudis amb dades reals que demostrin que la xarxa actual no permet garantir la cobertura de la demanda mitjana horària ni de la demanda punta. Tampoc no es justifica per quina raó no es contempla la possibilitat de repotenciació d’altres línies amb igual origen i destí o de compactació de la nova línia amb el traçat de les línies ja existents. 
  • Per altra banda, quan s’esmenta la millora de l’eficiència, s’oblida que el model actual basat en el transport a llargues distàncies no és precisament eficient. En un moment com l’actual, en què ja estem patint la caiguda de la taxa de retorn energètic dels combustibles fòssils, es segueix potenciant un model energètic fet a mida dels interessos econòmics del lobby energètic, basat en el creixement continu de la demanda, en comptes de dedicar tots els esforços a bastir un sistema energètic on les renovables assoleixin amb rapidesa el major pes possible.
  • En el cas de Celrà, l'actuació que es preveu dur a terme afecta terrenys situats a la zona sud-est del municipi qualificats com a sòl urbà i com a sòl urbanitzable delimitat, contravenint el punt 5.12.2 del Reial Decret 223/2008, de 15 de febrer, mitjançant el qual s’aprova la Instrucció Tècnica complementària TC-LAT 07, que prescriu que s’han d’evitar infraestructures aèries en terrenys classificats com a sòl urbà en municipis amb pla general aprovat.
  • Així mateix, el projecte vulnera flagrantment el Conveni d’Aarhus (articles 6 a 8), ratificat per l’Estat espanyol l’any 2004, per la inexistència d’un procés real de participació ciutadana en què es proporcioni amb la màxima transparència tota la informació disponible a les entitats, associacions, administracions i persones concernides, s’articulin taules de concertació per a la resolució de dubtes i consultes i es puguin resoldre els conflictes que s’originin, i també per no oferir uns terminis raonables d’informació al públic abans de la presa de la decisió.
  • La nova línia d’alta tensió suposarà una nova agressió al patrimoni natural i paisatgístic de la zona, i posa en risc hàbitats d’interès comunitari, l’hàbitat de la llúdriga, espais protegits i restes i jaciments de valor historicocultural, sense preveure cap pla de vigilància ambiental específic.
  • El projecte comporta també un augment dels riscos per a la salut derivats dels camps electromagnètics. En aquest sentit cal exigir l’aplicació del principi de precaució (en vigor a la UE), que estableix que quan hi ha dubtes raonables sobre la innocuïtat d’un producte, procés o instal·lació cal evitar portar-lo a terme fins que no hi hagi plenes garanties.
  • Finalment, el projecte no detalla la seva viabilitat econòmica –que els costos siguin inferiors als guanys que s’aconseguiran–, ni té en compte els danys econòmics de la línia d’alta tensió en forma de pèrdua de valor del sòl. Les servituds que s’originen, la destrossa del paisatge i el risc de perjudicis a la salut devaluen de forma molt important el valor dels sòls i immobles per on passen aquestes instal·lacions.

La resposta a Red Eléctrica de España no s’ha fet esperar. Els ajuntaments de Bordils, Celrà i Cervià de Ter s’han coordinat per presentar al·legacions al projecte i s’han compromès públicament a continuar treballant per evitar que aquesta nova línia destrueixi el territori. També han presentat al·legacions altres entitats i partits polítics, i recentment s’ha constituït la Plataforma Salvem la Llera del Ter, formada per veïns i veïnes de Juià, Celrà, Bordils i Cervià de Ter en contra de la línia d'alta tensió.

Sobre la base d’aquests antecedents, es proposa al Ple de la corporació l’adopció dels següents

ACORDS

Primer. Donar suport al rebuig i l’oposició dels Ajuntaments de Bordils, Celrà i Cervià de Ter, a la construcció de la línia elèctrica d’alta tensió, així com el ple suport a les al·legacions presentades pels ajuntaments i altres entitats de la zona afectada per la línia.

Segon. Donar suport a les activitats de la Plataforma Salvem la Llera del Ter i en concret a la seva recollida de signatures contra la línia d’alta tensió.

Tercer. Demanar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que es posicioni inequívocament en contra de la imposició d’aquest projecte i doni suport a les reivindicacions dels municipis afectats.

Quart. Fer arribar aquests acords als ajuntaments de Juià, Bordils, Cervià de Ter i Medinyà, a la Plataforma Salvem la Llera del Ter, a les associacions municipalistes, al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i a Red Eléctrica de España.

 

Moció aprovada amb els vots a favor d'ERC, CIU i CUP. Voten en contra: PSC, Junts per Palamós i PP