MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP SANT JOAN-PALAMÓS PER A LA CRECIÓ D'UN CONSELL MUNICIPAL PER A LA IGUALTAT
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
L'any passat es van comptabilitzar un total de 42 assassinats de dones als Països Catalans. Dones, familiars i infants continuen sent víctimes de la violència de gènere, amb unes estadístiques que continuen a l'alça. Aquest sagnant balanç qüestiona els fonaments de la nostra democràcia incapaç de garantir el dret de les dones a viure lliures de violència.
Les violències masclistes són un problema estructural d’origen sociocultural; el trobem a l’escola, al treball, al carrer, als mitjans de comunicació, dins les llars… i per tant, és necessari un canvi de mentalitat i de conducta per eradicar-lo. La violència física suposa la màxima expressió de la violència masclista vers les dones, però no és més que la punta de l'iceberg d’una piràmide de diferents formes d’opressió. A sota, tota una sèrie de diferents mecanismes de les violències masclistes, que prenen un caràcter més subtil i invisible, ens coaccionen dia a dia.
Aquests darrers dies, igual que en altres ocasions, els mitjans de comunicació, les xarxes socials i part de l’opinió pública a peu de carrer han tornat a normalitzar amb total impunitat insults masclistes adreçats a dones que ocupen càrrecs electes o orgànics en diversos partits polítics, plataformes o altres espais de participació política i ciutadana.
Les violències, en el seu sentit més ampli, vers les dones són una estratègia clau del sistema capitalista per mantenir el control sobre nosaltres. El desmantellament de drets que està significant la crisi econòmica, les polítiques d’austeritat i les retallades a l’Estat del Benestar impliquen un retrocés en la llibertat i l’autonomia econòmica de les dones. Aquests danys estan precaritzant les nostres vides i situen l’horitzó de l’eradicació de la violència masclista més lluny encara.
Lamentablement, el 70% de les denúncies per violència masclista queden sense cap ordre de protecció als Països Catalans.
Fent visible constantment el rebuig cap a aquesta situació alarmant podrem eradicar la violència masclista i des de l’Ajuntament, com a institució propera al poble, tenim una gran responsabilitat en això. No podem girar l’esquena a les violències que ocorren al nostre poble i al nostre país. Cal fer saber als agressors el rebuig i la condemna absoluta de totes les expressions de violència masclista, també de les més subtils i simbòliques. Cal emetre un contundent missatge per dir que no hi ha impunitat davant els feminicidis ni la violència masclista.
Cal destinar recursos i esforços, tant polítics com tècnics, per a la igualtat de gènere, la coeducació i l’eradicació de les violències masclistes, reafirmant un compromís estable i perseverant com a administració pública, un compromís que ha d’impulsar la necessària transformació dels valors socials i implementar les mesures i dotació de recursos que permetin combatre la xacra de la violència masclista a través de polítiques actives de lluita contra el patriarcat.
Per tot això, l’Assemblea Local de la CUP Sant Joan-Palamós demana al Ple de l’Ajuntament de Palamós l’adopció dels següents ACORDS:
- PRIMER. Manifestar públicament el rebuig a qualsevol forma d'agressió i violència masclista.
- SEGON. Instar a l'equip de govern a la creació d'un Consell Municipal per a la Igualtat amb l'objectiu de desenvolupar a nivell municipal polítiques d’igualtat efectiva d’oportunitats entre dones i homes de la nostra vila.
- TERCER. Impulsar un Pla d’Igualtat, des d'on concretar mesures, recursos i projectes per al foment de la igualtat i d'erradicació de la violència de gènere.
CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR DE SANT JOAN – PALAMÓS
Palamós, a 9 de febrer de 2016