MOCIÓ DE LA CUP PER A LA INCLUSIÓ DE CLÀUSULES SOCIALS I AMBIENTALS EN EL PLEC DE CONDICIONS PER L'ADJUDICACIÓ DELS SERVEIS EXTERNALITZATS DURANT EL MANDAT 2015-2019

Des de la CUP Sant Joan-Palamós creiem que l'Ajuntament ha d'externalitzar el mínim de serveis possibles per afavorir entre d'altres coses la qualitat de servei, la proximitat, l'apoderament col·lectiu o l'estalvi econòmic.

Tot i la nostra convicció ideològica en la defensa de l'eficiència per gestionar el bé comú, som conscients que a tots nivells, també al nostre municipi, la gestió indirecta de serveis públics és una imposició ideològica neoliberal que comença als anys 70 dels segle XX com a via d'obertura de nous mercats al sector privat, fins a la troica dels nostres dies.

El nostre Ajuntament està licitant serveis periòdicament, i revisant els precs de clàusules, creiem necessari arribar a un acord per establir un sistema de clàusules socials en la nova adjudicació que permetin incloure objectius ètics i ambientals.

Definim les clàusules socials com la inclusió d'aspectes de política social en els processos de contractació pública. La incorporació de criteris socials en les licitacions formen part del concepte més ampli de contractació pública sostenible, que integra aspectes socials, ètics i ambientals. En conseqüència, mitjançant els contractes públics podem dur a terme diversos objectius de política social, entre els quals, i a tall d'exemple, es troben: respecte per el medi ambient, inserció sociolaboral de persones en situació d'exclusió social, qualitat en l'ocupació, estabilitat laboral, millora de les condicions salarials, igualtat efectiva entre dones i homes, conciliació entre la vida laboral, personal i familiar, seguretat i salut laboral, accessibilitat per a totes les persones, comerç just, contractació d'empreses d'inserció i centres especials d'ocupació, preferències a entitats socials i solidàries, etc.

Des de la CUP considerem imprescindible que les empreses adjudicatàries de serveis municipals, segueixin uns criteris clars en la sostenibilitat ambiental i en unes condicions laborals justes.

Per tot això, instem a l'equip de Govern de l'Ajuntament de Palamós que prengui els següents acords:

PRIMER: Crear una comissió sobre contractació pública responsable amb criteris socials i ambientals. Aquesta comissió té l'encàrrec d'elaborar un document que estableixi els criteris socials i ambientals que s'han de complir en la contractació pública municipal.

SEGON: Reclamar al Parlament i a la Generalitat de Catalunya la inclusió en la Llei de Governs Locals, que ara està en tràmit parlamentari, de les normes adients per tal d'incloure clàusules socials en tots els contractes signats entre l'Administració pública i proveïdors.

          CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR DE SANT JOAN – PALAMÓS

                                                     Palamós, a 9 de febrer de 2016


 

Des de la CUP considerem imprescindible que les empreses adjudicatàries de serveis municipals, segueixin uns criteris clars en la sostenibilitat ambiental i en unes condicions laborals justes